Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of morphometric and biochemical parameters on collagen and pepsin-solubilized collagen yields of Holothuria tubulosa (Gmelin, 1790) and Holothuria (Roweothuria) poli (Delle Chiaje, 1823)

Tytuł:
Effects of morphometric and biochemical parameters on collagen and pepsin-solubilized collagen yields of Holothuria tubulosa (Gmelin, 1790) and Holothuria (Roweothuria) poli (Delle Chiaje, 1823)
Autorzy:
Künili, İbrahim Ender
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
collagen yield
pepsin-soluble collagen
length–weight relationship
maturity
sea cucumber
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Due to their unique biochemical composition, sea cucumbers are highly prized marine echinoderm species. One of their most important properties is that they contain a high amount of collagen in their body wall. In this study, the relationship between collagen and pepsin-solubilized collagen yields from Holothuria tubulosa and Holothuria poli and morphometric and biochemical parameters were investigated. Collagen yields were in the range of 10.63–16.04% for H. tubulosa and 7.12–13.10% for H. poli. It was determined that they may be related to length, body wall weight, and biochemical composition at different length frequencies. Moreover, maturity may have a direct effect on the yield, as mature specimens were found to have lower content of collagen, whereas immature small specimens contained a higher percentage of collagen. It was found that with increasing pepsin concentration, the PSC yield increased to 1.83–1.89% in H. tubulosa and H. poli, respectively. It was determined that collagen from smaller individuals, which contained more moisture and ash, was likely more susceptible to pepsin hydrolyzation. This is the first published study demonstrating that collagen yield of sea cucumbers can vary with length, weight, maturity, and biochemical composition, in addition to species-specific differences.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies