Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optymalizacja warunków otrzymywania biokatalizatora dla reakcji rozkładu nadtlenku wodoru

Tytuł:
Optymalizacja warunków otrzymywania biokatalizatora dla reakcji rozkładu nadtlenku wodoru
Autorzy:
Trawczyńska, Ilona
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
drożdże piekarskie
rozkład nadtlenku wodoru
permeabilizacja komórek
biokatalizator
baker’s yeast
hydrogen peroxide decomposition
cell permeabilization
biocatalyst
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań procesu permeabilizacji komórek drożdży piekarskich. Doświadczenia prowadzono zgodnie z planem rotatabilnym rzędu drugiego. Na ich podstawie sformułowano model matematyczny, który pozwolił wyznaczyć optymalne warunki przebiegu procesu. Komórki drożdży traktowano przez 103 min 37,7-proc. roztworem metanolu w temp. 21,4°C. Stała szybkości rozkładu H₂O₂ dla drożdży permeabilizowanych była 9 razy większa niż dla drożdży natywnych.
Baker’s yeast cells were permeabilized to det. the optimal conditions for the process. The yeast cells were treated with 20.2 g of a 37.7% MeOH soln. at 21.4°C for 103 min. The H₂O₂ decompn. rate const. for permeabilized yeasts was 9 times higher than for the intacted ones.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies