Tytuł pozycji:
Wytrzymałość i ubytek masy owoców truskawek przechowywanych w różnych warunkach
Owoce truskawek odmiany Senga Sengana i Dukat, przechowywane w warunkach panujących w laboratorium w temperaturze 25°C oraz w chłodziarce w temperaturze 7°C, poddane zostały testowi wytrzyma-łości na Ściskanie. Wyznaczono także ubytek masy owoców w czasie przechowywania. Wytrzymałość świeżych owoców odmiany Dukat by-ła większa niż świeżych owoców odmiany Senga Sengana. Obniżenie temperatury przechowywania do 7°C spowodowało zwiększenie na-prężenia w punkcie płynności o 15% w przypadku odmiany Senga Sengana i tylko o 2% w przypadku odmiany Dukat. Czas przechowy-wania nie wpłynął na wartość naprężenia ale spowodował zmniejsze-nie odkształcenia w punkcie płynności. Ubytek masy owoców w cza-sie przechowywania w temperaturze 7°C opisano przy użyciu funkcji liniowej, a w temperaturze 25°C przy użyciu funkcji potęgowej.
Strawberry fruits of Senga Sengana and Dukat variety were subjected to compression strength test. Fruits were stored in laboratory conditions at 25°C and in a refrigerator at 7°C. Mass losses during storage were estimated. The strength of fresh fruits of Dukat variety was higher than strength of fresh fruits of Senga Sengana variety. The reduction of temperature to 7°C increased the stress by 15% for Senga Sengana variety and only 2% for Dukat variety. Time storage had no significant effect on the stress, but it increased the deformation at the yield point. Mass losses of strawberry fruits during storage were described by linear functions for 7°C and by power functions for 25°C.