Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Austenit szczątkowy w stalach węglowych i stopowych

Tytuł:
Austenit szczątkowy w stalach węglowych i stopowych
Autorzy:
Jeleńkowski, J.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
retained austenite
alloy steel
atermical kinetict
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono niektóre z przyczyn obecności austenitu szczątkowego w stalach stopowych, fazy będącej ubocznym produktem przemiany martenzytycznej. Stale stopowe zawierają zawsze pewne ilości austenitu szczątkowego, więcej te spośród nich, w których austenit obok kinetyki atermicznej może się przemieniać izotermicznie w martenzyt. Niektóre z nich charakteryzują się unikatowym wpływem szybkości chłodzenia na stabilność austenitu. Nieprzemieniony, stabilizowany bardziej stopowy austenit rozmieszcza się na granicach ziaren.
Some problems of a presence of the retained austenite in the alloy steels, are disscused in the paper. The phase of aicidental product of the martensite transformation is also included into consideration. The alloy steel susually contains a carbon a certains amount of the retained austenite and that is more some of this can be isothermaly changed in martensite, independently near the atermical kineticts of austenite. Some a transformation can be characterized by original influence of the cooling speed on the austenite stability. Unchanged but stabilized alloy austenit eis located an the grain bondiers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies