Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimization of the inverted pendulum controller with friction compensation by means of the new method of Lyapunov exponents estimation

Tytuł:
Optimization of the inverted pendulum controller with friction compensation by means of the new method of Lyapunov exponents estimation
Autorzy:
Balcerzak, M.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
inverted pendulum
control
friction compensator
parameters optimization
differential evolution
wahadło odwrócone
sterowanie
kompensator tarcia
optymalizacja parametrów
ewolucja różnicowa
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This text covers optimization of an inverted pendulum control system with friction compensator. The control system is tuned with respect to a performance index based on the novel method of the Largest Lyapunov Exponent estimation. The detailed description of the method is provided. Model of the control object is presented. A simple controller is proposed. Two control systems are compared: the one with compensator and the one without. Parameters of both controllers are optimized with respect to the novel criterion by means of the Differential Evolution method. Results of numerical simulations are presented. It is shown that the new criterion can be successfully applied to both: typical linear regulators and controllers with compensators.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies