Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ statycznych i kinetycznych parametrów procesu wytapiania stali na wyniki pracy laboratoryjnego indukcyjnego pieca próżniowego

Tytuł:
Wpływ statycznych i kinetycznych parametrów procesu wytapiania stali na wyniki pracy laboratoryjnego indukcyjnego pieca próżniowego
Autorzy:
Drożdż, P.
Falkus, J.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
indukcyjny piec próżniowy
dobór wsadu
jakość wlewków
VIM furnace
selection of the batch
quality of ingots
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy dokonano oceny wpływu parametrów procesu wytapiania stali w laboratoryjnym indukcyjnym piecu próżniowym na jakość otrzymanego wlewka. Wśród parametrów procesu został uwzględniony dobór wsadu zapewniający otrzymanie stali o pożądanym składzie chemicznym oraz warunki termodynamiczne procesu i czas wytapiania. Ocena jakości otrzymanego wlewka polegała na porównaniu planowanego składu chemicznego z rzeczywistym, pomiarze stężenia składników stali na przekroju wlewka wzdłuż jego osi symetrii, a także identyfikacji wielkości powstałej jamy skurczowej. Możliwości laboratoryjnego indukcyjnego pieca próżniowego pozwalają na wytwarzanie nowych lub modyfikacje istniejących stopów żelaza połączone ze stabilizacją składu chemicznego w wąskich granicach.
The work has evaluated the impact of steelmaking process parameters in laboratory vacuum induction furnace on the ingot quality. Among the process parameters it has been included to ensure the selection of the batch to obtain a steel having a desired chemical composition and thermodynamic conditions of the process and time of melting. Evaluation of ingot quality is made base on a comparison of the planed and real chemical composition of the steel ingot in cross-section along its axis of symmetry and identification the size of the shrinkage cavity. Capabilities of VIM furnace allow the manufacture of a new or modifications of existing iron alloys combined with the stabilization of the chemical composition within narrow limits.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies