Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Model reometru oscylacyjnego do badań żywności

Tytuł:
Model reometru oscylacyjnego do badań żywności
Autorzy:
Baranowski, P.
Matuszyński, R.
Mizgalski, I.
Poliszko, S.
Rezler, R.
Żelazny, R.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
reometr oscylacyjny
żywność
badania
oscillatory rheometer
food
tests
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono stosunkowo prosty konstrukcyjnie i eksploatacyjnie model reometru oscylacyjnego, pozbawionego kosztownych siłowników i sensorów, pracującego na zasadzie analizy drgań swobodnych, w układzie odwróconego wahadła torsyjnego. Opisano konstrukcję mechaniczną, procedurę rejestracji oscylogramów i procedury kalkulacyjne. Podano wyniki pomiarów szeregu parametrów reologicznych badanych materiałów, w tym wyniki pomiarów lepkości dynamicznej.
The model of oscillatory rheometer that is relatively simple in its construction and exploitation has been presented. The rheometr is devoid of expensive solenoid actuators and sensors, and operates based on analysis of free vibrations in configuration of torsional inverted pendulum. A mechanical construction, procedure of oscillograms registration and calculation procedures have been described as well. Results of measurements of several rheological parameters of analyzed materials and its dynamic viscosity have been presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies