Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nowoczesne żeliwiaki koksowe umożliwiające ekonomiczny wytop odsiarczonego żeliwa najwyższej jakości

Tytuł:
Nowoczesne żeliwiaki koksowe umożliwiające ekonomiczny wytop odsiarczonego żeliwa najwyższej jakości
Autorzy:
Piątek, F.
Błaszczyk, J.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
coke cupolas
direct injection
oxygen
supersonic velocity
żeliwiak koksowy
wtrysk bezpośredni
tlen
szybkość naddźwiękowa
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pierwszej części artykułu przedstawiono wady żeliwiaków eksploatowanych w polskich odlewniach oraz ich udoskonalenia realizowane przez kadrę techniczną odlewni. W drugiej części przedstawiono cechy konstrukcyjne nowoczesnych żeliwiaków wyposażonych w instalacje bezpośredniego wtrysku tlenu z szybkością naddźwiękową. Żeliwiaki takie zapewniają dobre parametry technologiczne, są ekonomiczne w eksploatacji oraz spełniają wymagania europejskie w zakresie oddziaływania na środowisko.
In the first part of the paper short comings of the cupolas used in polish foundries as well as the improvements realized by the foundry technical staff were presented. In the second part the constructional characteristics of the modern cupolas equipped with the installations for the direct injection of oxygen with supersonic velocity were shown. Such cupolas assure good technical parameters, they are economic when working and fullfil the european requirements in the scope of influencing the environment.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies