Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności. Korzyści dla społeczeństwa i producentów

Tytuł:
Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności. Korzyści dla społeczeństwa i producentów
Autorzy:
Lipińska, M.
Wrzosek, M.
Bilska, B.
Kołożyn-Krajewska, D.
Krajewski, K.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
straty żywności
marnotrawstwo żywności
model MOST
food losses
food waste
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Temat strat i marnotrawstwa żywności pojawia się w wielu opracowaniach naukowych, m.in. jako problem społeczny, gospodarczy, środowiskowy oraz etyczny. Dane FAO wskazują, że nawet 1/3 ogółu wyprodukowanej i znajdującej się w obrocie żywności nie zostaje spożytkowana zgodnie z jej pierwotnym przeznaczeniem. Jest to bardzo niepokojące i dotyczy całego łańcucha żywnościowego „od pola do stołu”, tj. od produkcji pierwotnej do ostatecznej konsumpcji w gospodarstwach domowych. Jeden z trzech produktów zakupionych przez konsumenta na ogół ulega zmarnowaniu. Podejmowane są więc liczne działania, których celem jest ograniczenie strat. Jednym z rozwiązań jest model MOST, łączący możliwość ograniczenia marnotrawstwa żywności w Polsce ze wsparciem osób najbardziej potrzebujących.
Food waste and losses because of their quantity are the main issue in many studies, where they are shown as social, economic and ethical problems. Data presented by FAO indicate that even 1/3 of all of food produced and being in turnover are not used according to their destiny. This phenomenon is very troubling because it applies to all stages of food chain „from field to the table” – from production to our households. One of three products, bought by the consumer, is wasted without opening it. Accordingly, the number of activities are undertaken in order to mitigate the losses. One of the solutions is MOST model, which meets the economic and social aspect ability to reduce food waste in Poland and support of people being most in need.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies