Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reakcje chemiczne w układzie: fosforyt-kwas siarkowy(VI)-mocznik-woda a bezpieczeństwo procesowe i jakość produktu. Cz. 2, Układ CO(NH2)2-H2SO4-H3PO4-CaSO4-Ca(H2PO4)2-CaHPO4-H2O

Tytuł:
Reakcje chemiczne w układzie: fosforyt-kwas siarkowy(VI)-mocznik-woda a bezpieczeństwo procesowe i jakość produktu. Cz. 2, Układ CO(NH2)2-H2SO4-H3PO4-CaSO4-Ca(H2PO4)2-CaHPO4-H2O
Autorzy:
Schab, S.
Biskupski, A.
Górecki, H.
Borowik, M.
Rusek, P.
Malinowski, P.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
reakcje uboczne
reakcje chemiczne
produkcja nawozów
nawóz azotowo-fosforowy USP
side reactions
chemical reactions
fertilizers production
urea superphosphate
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badając możliwości przebiegu reakcji ubocznych podczas wytwarzania nawozów typu USP (urea super phosphate) określono rodzaje i zakresy temperatury, w których mogą przebiegać przemiany kwasu ortofosforowego(V) i ortofosforanów jedno- i diwapniowego oraz adduktów mocznika z siarczanem wapnia i kwasem ortofosforowym(V). Stwierdzono, że siarczan wapnia podwyższa stabilność mocznika, a kwas ortofosforowy(V) silnie obniża jego stabilność termiczną w addukcie.
The title system used for manufg. urea superphosphate fertilizers was studied for reaction of H3PO4 with Ca(H2PO4)2 and CaHPO4 and with urea-CaSO4 and urea-H3PO4 adducts. The presence of CaSO4 resulted in increasing the thermal stability of urea, while the presence of H3PO4 resulted in decreasing of its stability.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies