Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wydzielanie i zatężanie kwasu bursztynowego z modelowego roztworu pofermentacyjnego po biokonwersji glicerolu

Tytuł:
Wydzielanie i zatężanie kwasu bursztynowego z modelowego roztworu pofermentacyjnego po biokonwersji glicerolu
Autorzy:
Antczak, J.
Prochaska, K.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
nanofiltracja
elektrodializa
separacja
kwas bursztynowy
nanofiltration
electrodialysis
separation
succinic acid
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania separacji kwasu bursztynowego z modelowych brzeczek pofermentacyjnych techniką nanofiltracji (NF) oraz elektrodializy bipolarnej (EDBM). Stwierdzono, że proces NF można z powodzeniem stosować do zatężania soli kwasu bursztynowego oraz odseparowania kwasu od wyjściowego glicerolu. Natomiast proces EDBM w elektrodializerze ze stosem typu AM-BM może być wykorzystany do dalszego zatężania kwasu bursztynowego i odseparowania go od pozostałych składników płynu pofermentacyjnego.
Studies of succinic acid separation from model post-fermentation broths by nanofiltration (N) and bipolar electrodialysis (EDBM) were performed. It was found that NF process can be successfully used in the succinic acid salt concentration and its separation from initial glycerol. The EDBM process performed in a set-up with the AM-BM electrodialysis stack can be used for further succinic acid concentration and for its separation from the other of post-fermentation liquid ingredients.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies