Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Termiczna konwersja odpadów rolniczych w celu poprawy ich parametrów energetycznych

Tytuł:
Termiczna konwersja odpadów rolniczych w celu poprawy ich parametrów energetycznych
Autorzy:
Dębowska, Aleksandra
Kopia, Agnieszka
Magdziarz, Aneta
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
termiczna konwersja biomasy
TGA
SEM-EDAX
kinetyka reakcji
biomass thermal conversion
reaction kinetics
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem prezentowanych badań była charakterystyka termicznej przemiany rolniczych odpadów biomasowych, tj. wytłoków winogron i gałązek kiwi oraz charakterystyka karbonizatów uzyskanych w beztlenowym procesie w temperaturze 1000°C i 1200°C. Budowę morfologiczną i zachowanie termiczne analizowanych materiałów wykonano odpowiednio metodami SEM-EDAX i TGA. Na podstawie danych termograwimetrycznych określono charakterystykę termicznej przemiany surowej biomasy i karbonizatu. Następnie w oparciu o wyniki TGA wyznaczono parametry kinetyczne tj. energię aktywacji Ea i współczynnik przedwykładniczy A. Wartości energii aktywacji uzyskane dla gałęzi kiwi są wyższe niż wartości obliczone dla biomasy pochodzącej z wytłoków winogron. W przypadku karbonizatów nie odnotowano istotnych różnić w wartości Ea w zależności od temperatury procesu.
The aim of the presented study was to characterize the thermal conversion of biomass wastes such as grape pomace and kiwi branches and the characteristics of chars obtained at 1000°C and 1200°C (anaerobic conditions). The morphology and thermal behavior of the analyzed materials were carried out using SEM-EDAX and TGA methods, respectively. On the basis of thermogravimetric data, the thermal conversion characteristics of raw biomass and biochars were determined. Then, based on the TGA results, kinetic parameters were determined, i.e. activation energy Ea and pre-exponential factor A. Activation energy values obtained for the kiwi branch are higher than the values calculated for biomass from grape pomace. Additionally, in the case of biochars there were no significant differences in the Ea value depending on the process temperature.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies