Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Morphology of Impact Fracture Surfaces in Manganese Cast Steel Modified by Rare Earth Elements

Tytuł:
The Morphology of Impact Fracture Surfaces in Manganese Cast Steel Modified by Rare Earth Elements
Autorzy:
Kasińska, J.
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
cast steel
modification
REM
impact strength
fracture analysis
staliwa
modyfikacja
siła uderzenia
pęknięcia
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The morphology of G20Mn5 specimens made of non-modified and rare earth metals (REM) modified cast steel was investigated. Molten metal was treated with a cerium-rich mischmetal contain 49.8% Ce, 21.8% La, 17.1% Nd, 5.5% Pr and 5.35% other rare earth metals making up the balance. The melting, quenching (920°C/water) and tempering (720°C/air) were performed under industrial conditions. Analysis included G20Mn5 cast steel fracture specimens subjected to Charpy V-notch impact testing at 20°C, -30°C and -40°C. The purpose of the analysis was to determine the influence of REM on the microstructure and mechanical properties of G20Mn5 cast steel and the REM effect on the morphology, impact strength and character of the fracture surfaces. In addition, a description of the mechanism by which fracture occurred in the two materials was proposed. The author demonstrated the beneficial effects of adding REM to molten steel, manifested by a 20 - 40% increase in impact toughness, depending on test temperature, as compared to the non-modified cast steel. Important findings included more than 100% increase in impact strength in comparison with the required impact toughness of 27J at -40C for heat treated steels (EN 10213).
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies