Tytuł pozycji:
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jako element leczenia chorób przebiegających z ryzykiem niedożywienia
Produkty spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego to niezbędny element leczenia wielu chorób przebiegających z ryzkiem niedożywienia. Należą do nich między innymi choroby nowotworowe czy choroby zapalne jelit. W niniejszej pracy opisano właściwości, formy, wady i zalety oraz rodzaje dostępnych preparatów. Praca zawiera również wskazania do ich stosowania oraz metody doboru suplementacji.
Food for special medical purposes are an essential part of the treatment of many diseases with the risk of malnutrition. These include cancer or inflammatory bowel disease, among others. This paper describes the properties, forms, advantages, disadvantages and types of available preparations. The paper also includes indications for their use and methods of selecting supplementation.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).