Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jako element leczenia chorób przebiegających z ryzykiem niedożywienia

Tytuł:
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jako element leczenia chorób przebiegających z ryzykiem niedożywienia
Autorzy:
Jodkiewicz, Magdalena
Korólczyk-Kowalczyk, Monika
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
niedożywienie
FSMP
wsparcie żywieniowe
malnutrition
nutritional support
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Produkty spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego to niezbędny element leczenia wielu chorób przebiegających z ryzkiem niedożywienia. Należą do nich między innymi choroby nowotworowe czy choroby zapalne jelit. W niniejszej pracy opisano właściwości, formy, wady i zalety oraz rodzaje dostępnych preparatów. Praca zawiera również wskazania do ich stosowania oraz metody doboru suplementacji.
Food for special medical purposes are an essential part of the treatment of many diseases with the risk of malnutrition. These include cancer or inflammatory bowel disease, among others. This paper describes the properties, forms, advantages, disadvantages and types of available preparations. The paper also includes indications for their use and methods of selecting supplementation.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies