Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych parametrów konstrukcyjnych zespołu tnącego na proces cięcia warzyw

W pracy przedstawiono metodykę pomiaru oraz wyniki badań procesu cięcia na plastry całych warzyw (marchew, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy, seler korzeniowy oraz rzodkiew) w warunkach laboratoryjnych. Stwierdzono statystycznie istotny wpływ kąta ostrza na wartości jednostkowej energii cięcia badanych warzyw. Najwyższe wartości uzyskano dla noży o kącie ostrza wynoszącym 10° i 20°.
Paper described the measuring method and investigation results concerning the slicing process of root vegetables (such as carrot, parsley, red beet, celery and garden radish) under laboratory conditions. Significant effect of cutting edge position on specific energy requirement at cutting of tested root vegetables was stated. The highest values were obtained for the blades of cutting edge angles 10 and 20 deg.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies