Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The structure and mechanical properties of PBS, PCL and PBAT modified with Laponite

An investigation into the effect of a synthetic variety of hectorite, i.e. Laponite (LAP), on changes in the structure and me chanical properties of poly(butylene succinate) (PBS), poly(ε-caprolactone) (PCL) and poly(butylene adipate-co-terephthalate) (PBAT) is the aim of the present paper. Polymer composites containing 1, 3, 5, and 7 wt.% LAP were prepared using a co rotating twin screw extruder. The mechanical properties (under static tension, static three-point bending and impact tests) were investigated. In addition, changes in adhesion at the phase boundary and the surface geometrical structure of the sample fractures were examined. It was found that the studied composites were characterized by a similar structure. Adhesion at the polymer-filler interface was very good for the PBAT and PCL-based composites and slightly worse for the PBS-based compo sites. The mechanical properties of the investigated polymers generally changed similarly. With the exception of the three point bending tests, all the polymers exhibited deterioration in the mechanical properties after the addition of LAP. However, considering the results of the significance tests, it is important to note that some results did not differ significantly from one another.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies