Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania zawilgocenia w obiektach budowlanych z wykorzystaniem współcześnie stosowanych technik pomiarowych

Tytuł:
Badania zawilgocenia w obiektach budowlanych z wykorzystaniem współcześnie stosowanych technik pomiarowych
Autorzy:
Łakomy, Tomasz
Data publikacji:
2025
Słowa kluczowe:
obiekt budowlany
zawilgocenie budynku
pomiar wilgotności
technika pomiarowa
przyczyna
stopień zawilgocenia
wilgotnościomierz
building object
building dampness
humidity measurement
measurement technique
cause
degree of moisture
hygrometer
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono przyczyny zawilgacania obiektów budowlanych na początkowym i dalszych etapach ich użytkowania i wpływ zawilgocenia na obiekty budowlane i zdrowie przebywających w nich ludzi. Przedstawiono stosowane współcześnie metody wykrywania i pomiaru wielkości zawilgoceń w obiektach budowlanych, w tym zastosowanie kamer termowizyjnych oraz problemy związane z przeprowadzaniem pomiarów i interpretacją uzyskanych wyników zawilgocenia.
The causes of moisture in buildings at the initial and later stages of their use and the impact of moisture on buildings and the health of people staying in them were discussed. Presently used methods for detecting and measuring the amount of moisture in buildings were presented, including the use of thermal imaging cameras and problems related to carrying out measurements and interpreting the obtained moisture results.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies