Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Czy warto stosować filtry dzbankowe?. Cz. 2

Tytuł:
Czy warto stosować filtry dzbankowe?. Cz. 2
Autorzy:
Michałkiewicz, M.
Kruszelnicka, I.
Ginter-Kramarczyk, D.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
jakość wody
filtry dzbankowe
filtracja
water quality
water filtering jugs
filtration
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań fizykochemicznych wody przefiltrowanej przez filtry dzbankowe i wykorzystywanej dla celów spożywczych (pitnych) w indywidualnych gospodarstwach domowych. Budowa, właściwości, wyniki badań mikrobiologicznych i zasada działania filtrów dzbankowych, zostały omówione w części 1 (Technologia Wody nr 54, 4/2017) [1]. Specyfika wykorzystania i okres eksploatacji różnych filtrów dzbankowych wpływa w znacznej mierze na zmianę niektórych parametrów fizykochemicznych przefiltrowanej wody. Wielu użytkowników decyduje się na filtrację często dobrej jakości wody wodociągowej [2], uważając, że uzyska produkt o jeszcze lepszych parametrach. Niestety, najczęściej użytkownicy nie zdają sobie sprawy z tego, że proces filtracji może pozbawić ich wielu niezbędnych makro- i mikroelementów, które występują wyłącznie w wodzie, a także z tego, że niektóre parametry przefiltrowanej wody są niezgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi [3-5].
The article presents the results of physicochemical studies of water filtered by water filter jugs. This water is used for drinking purposes in individual households. The construction, properties, results of microbiological tests and the principle of operation of jug filters are discussed in part 1 (Technologia Wody, No. 54, 4/2017) [1].The use and lifetime of various jug filters affect the change of some physicochemical parameters of the filtered water. Many users choose to filtered tap water, which is often of good quality [2]. They think, that they will get a product with even better parameters. Unfortunately, people do not realize that the filtration process can deprive them of many essential macro – and micronutrients that occur in the tap water. Then the filtered water parameters are incompatible with the Regulation of the Minister of Health on the quality of water intended for human consumption [3-5].
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies