Tytuł pozycji:
Dynamika skupu mleka na przykładzie wybranych zakładów mleczarskich województwa małopolskiego
Analizowano zmiany zachodzące w liczbie dostawców mleka oraz jakości skupowanego mleka w 8 mleczarniach województwa małopolskiego w ciągu lat 1998–2002. Stwierdzono, że z 8 analizowanych mleczarni w 5 obserwuje się ciągły spadek skupu mleka. W 2002 tylko 3 mleczarnie odnotowały wzrost skupu w stosunku do roku poprzedniego, ale tylko jedna w sposób znaczący tzn. o ok. 1 mln litrów. Obserwuje się ciągły i systematyczny spadek liczby dostawców mleka. Dla wszystkich analizowanych mleczarni wyniósł on w ciągu pięciu lat ok. 32%, tj. ubyło ok. 6900 producentów mleka. Zanotowano stały wzrost jakości odstawianego mleka, ale pozostawia on jeszcze wiele do życzenia, gdyż tylko dwie mleczarnie charakteryzowały się skupem mleka, którego ponad 60% było w klasie ekstra. Wśród ankietowanych dostawców 70% wyrażało dalszą chęć zajmowania się produkcją mleka. Niestety tylko 7% z nich miało schładzalnik zbiornikowy, ok. 60% schładzalnik konwiowy, a ok. 33% schładzało mleko w inny sposób, 59% z nich posiadało 1–2 krowy, które w większości dojone były ręcznie, bo tylko 39% rolników deklarowało używanie do doju dojarek mechanicznych.
The work analyses the changes observed in the number of milk suppliers and the quality of milk purchased in 8 dairies of Małopolskie voivodship in 1998–2002. It was detected that 5 of the analyzed dairies in 8 observed continuing decrease of milk purchasing. In 2002 only 3 dairies revealed purchasing increase if compared with the previous year, however, only one noted a significant increase, i.e. by 1 million liters. A continuing and regular decrease of the milk suppliers number is observed. For all analyzed dairies in a five years’ period it was c.a. 32%, i.e. c.a. 6900 milk producers disappeared. There was a regular increase in the delivered milk quality, though it still leaves much to be desired, because only two dairies revealed milk purchasing with over 60% in the “extra” class. Among the inquired suppliers, 70% revealed their will to continue milk production. However, only 7% had a tank cooler, c.a. 60% – a jug cooler, and c.a. 33% cooled the milk using other methods, 59% had 1–2 cows, in most cases milked by hand, because only 39% farmers declared the usage of mechanical milking machines.