Tytuł pozycji:
Dekompresja komór chłodniczych – zjawisko występujące w komorach w wyniku spadku ciśnienia na skutek obniżenia temperatury
W obecnie stosowanych rozwiązaniach technicznych, komorę chłodniczą, a w szczególności komorę mroźnię należy traktować jako naczynie ciśnieniowe. Powodem powyższego jest zastosowanie szczelnej jej obudowy oraz nowoczesnych, szczelnych drzwi chłodniczych. Obudowa komory na skutek obniżania i podwyższania temperatury wewnętrznej jest narażana na ciągłe zmiany ciśnienia oddziaływującego bezpośrednio na ściany i strop oraz konstrukcję nośną. Spadek ciśnienia powietrza znajdującego się w komorze chłodniczej w wyniku obniżenia się temperatury nazywamy dekompresją.
Due to the common technical solutions, such as modern hermetic doors and other construction elements, cold chambers should be treated as pressure tight objects. Because of inner temperature variations the construction of a cold room is exposed to constant pressure changes. Pressure drop inside a cold chamber due to inner temperature lowering is called decompression.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017)