Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uptake dynamics of lead by maize

Tytuł:
Uptake dynamics of lead by maize
Autorzy:
Jasiewicz, C.
Zemanek, M.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
maize
lead
uptake
water cultures
kukurydza
ołów
pobranie
kultury wodne
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Experimental design comprised 10 objects with increasing doses of lead (0.0; 6.0; 12.0; 24.0; 48.0; 96.0; 192.0; 384.0; 768.0, and 1536.0 mg Pb ּ dm-3). The experiment was conducted in water cultures during seven weeks. Yields of tops and roots were determined. Then tops were segregated for stems and particular layers of leaves. As an indicator showing response of maize to elevated concentration of lead, the yield and lead content was chosen. The increasing doses of lead caused negative effect on the yield, especially on the yield of tops. Significant decrease of yield both in roots and tops was found in object where concentration of lead in nutrient solution was 12 mg Pb ּ dm-3 and more. The least yield of tops and roots was noted in object Pb9 where the dose of lead into nutrient solution was 1536 mg Pb ּ dm-3. Increasing concentrations of lead in nutrient solution caused regular increase of lead content in all investigated parts of the maize. Lead was accumulated mainly in roots, less in leaves and the least in stems. Taking into account leaves, the highest content of lead was found in leaves of second and third layer and the least in leaves of seventh layer. The highest average uptake of lead was noted in roots, less in leaves and stems.
Celem badań było określenie wpływu wzrastających stężeń ołowiu w pożywce na pobranie tego pierwiastka w analizowanych częściach roślin kukurydzy. Doświadczenie prowadzono 7 tygodni w warunkach kultur wodnych z kukurydzą (Zea mays L.) odmiany KLG. Schemat doświadczenia obejmował 10 obiektów z następującymi dawkami ołowiu w pożywce: 0, 6, 12, 24, 48, 96, 192, 384, 768 i 1536 mg Pb ּ dm-3. Ołów w postaci Pb(NO3)2 dodano do pożywki po 3 tygodniach wzrostu kukurydzy. Po zbiorze roślin dokonano oznaczeń zawartości ołowiu w korzeniach, łodygach i w poszczególnych piętrach liści. Obecność ołowiu w pożywce spowodowała wzrost zawartości tego pierwiastka w kukurydzy. Najwięcej tego metalu kumulowało się w korzeniach, a następnie w kolejności: w liściach i łodygach. Toksyczny wpływ ołowiu zaznaczył się również w plonowaniu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies