Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ceny żywności w Polsce i Unii Europejskiej w 2020 roku

Tytuł:
Ceny żywności w Polsce i Unii Europejskiej w 2020 roku
Autorzy:
Szczepaniak, Iwona
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
cena
żywność
międzynarodowa konkurencyjność
Polska
Unia Europejska
price
food
international competitiveness
Poland
European Union
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest przedstawienie zróżnicowania cen żywności w Unii Europejskiej w 2020 r. oraz analiza cenowych przewag konkurencyjnych polskich producentów żywności na rynku unijnym w latach 2010-2020. Podejmowane przez przedsiębiorstwa działania zazwyczaj skierowane są na poprawę konkurencyjności, która wyraża się lepszą pozycją na rynku międzynarodowym oraz zdobyciem przewag komparatywnych w długim okresie. Dotychczasowym źródłem tych przewag dla polskich producentów żywności na rynku unijnym były przede wszystkim przewagi kosztowo-cenowe. Wraz z postępującą integracjąekonomiczną polskiego rynku żywnościowego z rynkiem UE następuje wyrównywanie cen krajowych z cenami unijnymi. Wymusza to na producentach żywności przywiązywanie większej wagi do stosowania pozacenowych instrumentów konkurowania.
The aim of the article is to present the diversifying of food prices in the European Union in the year 2020 and to analyze the price competitive advantages of Polish food producers on the EU market in the years 2010-2020. The activities undertaken by enterprises are usually aimed at improving competitiveness, which is expressed in a better position on the international market and getting comparative advantages in the long term. So far, the source of advantages of Polish food producers on the EU market have been primarily cost and price advantages. Along with progressing economic integration of the Polish food market with the market the EU is taking place convergence of domestic prices with EU prices. This forces food producers to attach more importance to the use of non-price instruments of competition.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies