Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Improving grinding ball lifespan and efficiency through hardenability modelling and optimization

Tytuł:
Improving grinding ball lifespan and efficiency through hardenability modelling and optimization
Autorzy:
Aissat, Sahraoui
Safa, Ali
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
grinding balls
high chromium white cast iron
HCWCI
hardenability
optimization
desirability function
kule mielące
żeliwo wysokochromowe
hartowność
optymalizacja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Grinding balls are spherical or cylindrical components used in grinding and milling operations to reduce the size of particles and achieve a finer product. They are made of high chromium white cast iron (HCWCI) and used in a variety of industrial processes. The efficiency of the grinding process is heavily influenced by the properties of the grinding balls, including their composition, size, and hardness. As such, there is ongoing research and development to improve the performance and durability of grinding balls, with the aim of countering the extreme conditions of wear and impact that cause a reduction in their lifespan. This study involved austenitizing balls with diameters of 50 mm and 70 mm at temperatures of 950°C and 1050°C, followed by quenching using both oil and compressed air. By exploiting the experimental HRC hardness results obtained in this work, the study aims to find a mathematical model relating the response (hardenability) to the main effects (austenitization temperature, quenching medium, and diameter balls) and their interactions. Analysis of variance (ANOVA) was used to establish the statistical significance parameters and an optimization of response by the best sub-models method and by the desirability function is realized in the second part of this work. It seems that the austenitization temperature and the size of the balls have a stronger impact on the hardenability of the balls than the cooling rate (quenching medium) by reducing the hardness difference between the surface and the medium of the ball to minimal values.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies