Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Współczesne trendy rozwojowe w obróbce skrawaniem

Tytuł:
Współczesne trendy rozwojowe w obróbce skrawaniem
Autorzy:
Twardowski, Paweł
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
techniki ubytkowe
obróbka skrawaniem
trendy rozwojowe
material removal techniques
machining
development trends
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł przedstawia skrótowo najnowsze trendy rozwojowe dotyczące obróbki skrawaniem. Koncentruje się głównie na trendach wg autora najistotniejszych. Na początku krótko omówiono trendy rozwojowe, jakie miały miejsce pod koniec XX wieku, a następnie pokazano obecną sytuację. Każdy z trendów scharakteryzowano, podając tylko podstawowe informacje. W podsumowaniu zasygnalizowano wpływ Przemysłu 4.0 na całą branżę budowy i eksploatacji maszyn, jaki będzie miał miejsce w najbliższych latach.
The article briefly presents the latest development trends in machining. The author focuses mainly on the most important trends. First, the development trends prevailing in machining at the end of the 20th century are discussed and then the current situation is shown. Each of the trends was characterized by providing only basic information. In the summary, the potential influence of Industry 4.0 on the entire mechanical engineering in the coming years is signaled.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies