Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aspects of using the industrial land for the vegetables production

Tytuł:
Aspects of using the industrial land for the vegetables production
Autorzy:
Bojanowska, M.
Jackowska, I.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
metale ciężkie
kadm
ołów
analiza gleby
przyswajalność
kumulacja
warzywa
lead
cadmium
heavy metals
accumulation
vegetables
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study was conducted on soils and vegetables sampled in industrial areas of the Province of Silesia. The soils under analysis were characterized by lead and cadmium contents that did not exceed the acceptable standards. The vegetables studied absorbed lead and cadmium primarily from the exchangeable fraction of the soil, in which metals are bound on soil particles in an exchangeable manner. Cabbage and onion accumulate cadmium both from the exchangeable and from the carbonate fractions. In all the vegetables the indices of lead and cadmium accumulation did not exceed the acceptable levels for food products of plant origin but the contents of Pb and Cd in tissues of edible plants must be constantly monitored to prevent their excessive accumulation in the food chain of man.
Metale ciężkie - kadm i ołów - to pierwiastki, które nawet w najmniejszych ilościach są szkodliwe dla zdrowia. Celem przeprowadzonych badań było określenie relacji pomiędzy zawartością ołowiu i kadmu w glebie, ich formą chemiczną i kumulacją w wybranych warzywach na terenach uprzemysłowionych województwa śląskiego. Analizowane gleby charakteryzowały się zawartościami ołowiu i kadmu nieprzekraczającymi dopuszczalnych ilości. Również we wszystkich warzywach wskaźniki kumulacji tych metali nie przekroczyły norm określonych dla ich zawartości w produktach pochodzenia roślinnego. Pobieranie metali ciężkich przez rośliny zależy nie tylko od całkowitej zawartości tych metali w glebie, ale przede wszystkim od ilości form aktywnych, przyswajalnych dla roślin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies