Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of the trunk cross section zone on the emission of VOC, chemical composition and structural parameters of fir (Abies alba Mill.)

Tytuł:
The influence of the trunk cross section zone on the emission of VOC, chemical composition and structural parameters of fir (Abies alba Mill.)
Autorzy:
Czajka, M.
Fabisiak, E.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
fir
emission of volatile organic compounds
VOC
chemical composition of wood
juvenile wood
mature wood
jodła
emisja lotnych związków organicznych
LZO
skład chemiczny drewna
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The level of volatile organic compounds emission from the heartwood zone and the sapwood zone of fir was determined. Tests were carried out by the chamber method based on the requirements of ISO 16000 standards. The samples of air from the chamber were taken after 3, 7, 14 and 28 days. The content of particular chemical components in the both parts of the trunk cross section was determined as well. It was determined that the sample of heartwood originated from the typical juvenile wood zone and the sapwood sample from the mature wood zone. The border between these zones was defined based on the changeability of the tracheid length. Throughout the whole testing period the heartwood sample emitted more volatile organic compounds compared to the sapwood sample; however, the volumes of these emissions were the lowest compared to other previously studied softwood species.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies