Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zarządzanie energią w zakładach przemysłu spożywczego. Obowiązujące prawodawstwo i możliwości wsparcia finansowego

Tytuł:
Zarządzanie energią w zakładach przemysłu spożywczego. Obowiązujące prawodawstwo i możliwości wsparcia finansowego
Autorzy:
Janowicz, L.
Wojalski, J.
Janowicz, M.
Kupczyk, A.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
zarządzanie energią
efektywność energetyczna
benchmarking
koszty produkcji
energy management
energy efficiency
production costs
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono czynniki wpływające na efektywność energetyczną i energochłonność produkcji. Wyjaśniono zasady funkcjonowania Systemu Zarządzania Energią (SZE) opartego na międzynarodowym standardzie określonym w normie ISO 50001. System pozwala na obniżenie kosztów i redukcję emisji gazów cieplarnianych. Wprowadzenie Systemu Zarządzania Energią wg ISO 50001 wymaga opracowania polityki energetycznej firmy i identyfikacji miejsc wykorzystania zasobów energetycznych. Systemy monitorowania zużycia energii umożliwiają codziennie tworzenie profili rzeczywistego zużycia energii i porównania z zapotrzebowaniem teoretycznym w badanym zakładzie oraz zakładach z tej samej branży. Przedstawiono etapy zarządzania projektem oraz możliwości finansowania rozwiązań proekologicznych.
The factors affecting the energetic efficiency and energy consumption of the production have been presented. The rules of operation of the Energy Management System (EM), which is based on the international standard ISO 50001, have been clarified. The system allows to reduce costs and reduce greenhouse gas emissions. Introduction of the Energy Management System in accordance with ISO 50001 requires the development of a company’s energy policy and the identification of sites of use for energy resources. Energy monitoring systems enable to create daily profiles of actual energy consumption and compare it with the theoretical demand of the plant under the study or other plants of the same industry. The stages of project management and possibilities of financing of the environmental solutions have been presented.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies