Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości strukturalne i barierowe folii polilaktydowych z bakteriocynami po biodegradacji w ekstrakcie z kompostu

Tytuł:
Właściwości strukturalne i barierowe folii polilaktydowych z bakteriocynami po biodegradacji w ekstrakcie z kompostu
Autorzy:
Richert, A.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
folie poliaktydowe
poliaktyd
PLA
biodegradacja
bakteriocyny
polyacrylic films
polyactide
biodegradation
bacteriocins
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań wpływu bakteriocyn i ekstraktu z kompostu na właściwości barierowe i powierzchniowe folii polilaktydowych. Folie składały się z polilaktydu i bakteriocyn (nisaplin i natamax) wprowadzonych w ilości 0,2–1,0% mas. Właściwości barierowe określono poprzez wykonanie badań przenikalności pary wodnej i tlenu przez badane folie. Zmiany struktury powierzchni oznaczono za pomocą skaningowej mikroskopii elektronowej (SEM). Wyniki prac wskazują, że nisaplin i natamax zmniejszają przenikalność pary wodnej i tlenu. Uzyskane wyniki wskazują również, że biodegradacja ma wpływ ma zmiany w barierowości oraz powierzchni folii.
Nisaplin or natamax-contg. films (concns. 0.2–1% by mass) were treated with compost ext. at 20°C for 7 days to det. the permeabilities of H₂O vapor and O₂ through the films before and after their degrdn. by std. methods. The addn. of bacteriocides resulted in improving the barrier properties. The permeablity decreased after film degrdn.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies