Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego

Tytuł:
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Autorzy:
Biernacka, Patrycja
Tokarczyk, Grzegorz
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumentów
microplastic
toxicity
consumer safety
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Uniwersalność i powszechność zastosowania tworzyw sztucznych przez człowieka doprowadziła do zanieczyszczenia nimi całego środowiska naturalnego. W związku z tym mikrodrobiny plastiku są spożywane przez wiele gatunków dzikich zwierząt, w tym ryb i skorupiaków, a ponieważ zawierają w sobie związki chemiczne pochodzące z produkcji, istnieją obawy dotyczące szkodliwości chemicznej i fizycznej. Obawy dotyczą również bezpieczeństwa potencjalnego konsumenta. Pomimo usuwania przewodu pokarmowego ryb, drobiny plastiku mogą przedostawać się do jadalnych części. Biorąc pod uwagę najwyższe zgłoszone zawartości mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego oraz całkowite uwolnienie mikrodrobin można stwierdzić, że udział ten ma stosunkowo niewielki wpływ na narażenie człowieka, tj. PCB (< 0,006%), WWA (< 0,004%), oraz bisfenol A.(< 2%). Choć nie ma jednoznacznych dowodów potwierdzających przekroczenie bezpiecznej dawki do spożycia, skażenie środowiska mikroplastikami jest niewątpliwie zagrożeniem dla środowiska i żywych stworzeń.
The versatility and widespread of plastics use by humans has led to the contamination of the entire natural environment with them. As a result, microplastics are consumed by many species of wildlife, including fish and crustaceans, and because they contain chemicals from production, there are concerns regarding chemical and physical harm. Concerns also apply to the safety of the potential consumer. Despite removing the fish’s digestive tract, plastic particles can find their way into the edible parts. Considering the highest reported microplastic content in aquatic food and the total release of microplastics, it can be concluded that this share has a relatively small impact on human exposure PCB (<0.006%), PAH (<0.004%), and bisphenol A.(<2%).Although there is no clear evidence confirming that the safe dose for consumption has been exceeded, contamination of the environment with microplastics is undoubtedly a threat to the environment and living creatures.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies