Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Producing of Continuous Cellulose Fibres Modified with Plant Proteins

Tytuł:
Producing of Continuous Cellulose Fibres Modified with Plant Proteins
Autorzy:
Wawro, D.
Stęplewski, W.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
modified cellulose
cellulose solutions
plant proteins isolates
cellulose-protein fibres
modyfikowana celuloza
roztwory celulozy
izolaty białek roślinnych
włókna celulozowo-białkowe
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Presented is a method of producing cellulose-protein fibres from modified cellulose dissolved in aqueous sodium hydroxide, as well as from isolates of rape- and sunflower-derived proteins. Fibres were spun from alkaline cellulose-protein solutions in a coagulation bath containing sulfuric acid and sodium sulfate. Mechanical and morphological properties of the protein-modified cellulose fibres are given. The fibres revealed a high water retention value (WRV) of up to 139%. The concentration and kind of protein are the main factors influencing the stability of the spinning process and the mechanical properties of the resulting fibres. The morphology and structure of the fibres were investigated by means of the SEM and WAXS methods. Also presented are test results of microbiological activity against the Staphylococcus aureus bacterial strain.
W artykule przedstawiono ekologiczną metodę formowania włókien celulozowo-białkowych z modyfikowanej celulozy rozpuszczalnej w wodnym roztworze wodorotlenku sodowego oraz izolatów białek roślinnych rzepaku i słonecznika. Włókna formowano z alkalicznych roztworów celulozowo-białkowych do kąpieli koagulacyjnej zawierającej kwas siarkowy i siarczan sodu. Przedstawiono właściwości mechaniczne oraz morfologiczne włókien celulozowych modyfikowanych białkami roślinnymi. Otrzymane włókna celulozowo-białkowe charakteryzuje stosunkowo wysoka wartość wskaźnika wtórnego pęcznienia WRV (do 139%). Wykazano istotny wpływ stężenia i rodzaju białka w roztworze przędzalniczym na stabilność formowania i właściwości mechaniczne włókien. Badano właściwości morfologiczne i strukturalne włókien celulozowo-białkowych metodą mikroskopii skaningowej SEM i WAXS. Przedstawiono także wyniki badań mikrobiologicznych wobec bakterii Staphylococcus aureus.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies