Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane chemiczne i fizyczne właściwości liofilizowanych, potencjalnie probiotycznych fermentowanych napojów mleczarskich oraz ocena ich rehydracji

Tytuł:
Wybrane chemiczne i fizyczne właściwości liofilizowanych, potencjalnie probiotycznych fermentowanych napojów mleczarskich oraz ocena ich rehydracji
Autorzy:
Kluza, F.
Domin, M.
Góral, D.
Kozłowicz, K.
Kłapsia, S.
Szmigielski, M.
Zdybel, B.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
napoje mleczne
fermentowane napoje mleczne
rehydracja
liofilizacja
liofilizat
dairy products
milk drinks
milk beverages
fermented milk beverages
rehydration
freeze-drying
lyophylizate
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wykazano istotne statystycznie różnice wartości pH produktów świeżych i ich rehydrowanych liofilizatów. Liofilizacja w sposób statystycznie istotny wpływała na zawartość tłuszczu w badanych produktach, powodując jej obniżenie. Zmiany zawartości białka były statystycznie nieistotne. Najwyższą wartość siły cięcia (7,07 N) wykazały jogurty, a najniższą maślanka i kefir (0,55–0,71 N). Ocena organoleptyczna rehydrowanych liofilizatów badanych produktów wykazała brak statystycznie istotnego wpływu liofilizacji na ich smak, zapach i barwę.
Fresh com. buttermilk, kefir, natural yogurt and drinking yogurt and their rehydrated lyophilizates were tested to det. the effect of the treatment applied on changes in fat and protein content, pH values as well as on their taste, smell and color. The lyophilization resulted in a statistically significant redn. in fat content and pH values in the tested products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies