Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Parametry stwardniałego betonu z dodatkiem mączki chalcedonitowej

W artykule przedstawiono wyniki badań wytrzymałości na ściskanie, nasiąkliwości i podciągania kapilarnego betonów o zmiennym stosunku w/c oraz modyfikowanych mączką chalcedonitową uzyskiwaną w procesie produkcji chalcedonitowych kruszyw łamanych. Do badań zastosowano cement CEM I 42,5R. Przeprowadzone badania wskazują, że zastosowanie 10% dodatku w postaci mączki chalcedonitowej powoduje przyrost wytrzymałości na ściskanie o 5,8% w przypadku mieszanki betonowej o wskaźniku w/c = 0,45 oraz o 12,3% przy w/c = 0,3. Ponadto dodanie mączki chalcedonitowej do mieszanki betonowej powoduje obniżenie absorpcji wody próbek betonowych podczas badania nasiąkliwości oraz podciągania kapilarnego.
The article presents the results of the compressive strength, water absorption and capillary concrete variable w/c ratio and modified flour chalcedonite generated in the production process broken aggregates chalcedonite. The study used cement CEM I 42,5. The study indicates that the use of the additive in powdered form 10% chalcedonite will increase the compressive strength of 5,8% for the concrete mix ratio of w/c = 0,45 and 12,3% for the parameter w/c = 0,3. Chalcedonite adding flour to the concrete mix reduces the water absorption of concrete samples in contact with the water absorption test and pulling up the capillary.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies