Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of mixing on the course of reactive extraction of citric acid using supercritical CO2

Tytuł:
Influence of mixing on the course of reactive extraction of citric acid using supercritical CO2
Autorzy:
Djas, M.
Henczka, M.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
reactive extraction
supercritical CO2
citric acid
ekstrakcja reaktywna
CO2 w stanie nadkrytycznym
kwas cytrynowy
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the investigation results of mixing effects on the course of reactive extraction of citric acid from an aqueous solution, with the use of supercritical CO2 and tertiary aliphatic amines. The influence of the mixing rate and the mixing time on the efficiency of the considered process has been studied. This paper also presents the influence of the tertiary amine chain length and the molar ratio of reactants on the efficiency of the process.
W artykule przedstawiono badania dotyczące wpływu mieszania na przebieg procesu ekstrakcji reaktywnej kwasu cytrynowego z roztworu wodnego z zastosowaniem CO2 w stanie nadkrytycznym oraz trzeciorzędowych alifatycznych amin. Zbadano wpływ szybkości i czasu mieszania na efektywność rozważanego procesu. Zaprezentowano również wyniki badań wpływu długości łańcucha trzeciorzędowej aminy i stosunku molowego reagentów na efektywność procesu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies