Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Face Milling Parameters of Carbon Fiber Reinforced Plastics Composites on Surface Properties

Tytuł:
Effect of Face Milling Parameters of Carbon Fiber Reinforced Plastics Composites on Surface Properties
Autorzy:
Miturska-Barańska, Izabela
Józwik, Jerzy
Bere, Paul
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
carbon fibre reinforced plastics
face milling
surface free energy
SFE
Owens-Wendt model
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
This paper analyses the influence of face milling process parameters on the surface properties of carbon fibre reinforced polymer. The influence of milling speed and feed per tooth on the surface properties was determined. The influence of cutting speed and feed per tooth on surface energy properties was determined. The object of research was a carbon fiber reinforced plastics (CFRP) composites plate made of carbon fibre in epoxy matrix. The tool used in the study was a double-edged end mill. The machining parameters used were variable: cutting speeds of 100 m·min-1, 120 m·min-1, 140 m·min-1 and 160 m·min-1, and feeds per tooth of 0.015 mm/tooth, 0.020 mm/tooth, 0.025 mm/tooth and 0.03 mm/tooth. The axial depth of cut and radial depth of cut was a constant parameter. After milling, tests were carried out on the surface contact angle, which was used to determine the surface free energy. Based on the contact angle measurements carried out with the sitting-drop method and the calculation of the surface free energy with the Owens-Wendt model, it was observed, that the increase in the value of the surface free energy is significantly influenced by the increase in the cutting speed.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies