Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biokonwersja glicerolu do kwasu cytrynowego

Tytuł:
Biokonwersja glicerolu do kwasu cytrynowego
Autorzy:
Książek, Ewelina
Janczar-Smuga, Małgorzata
Pietkiewicz, Jerzy J.
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
kwas cytrynowy
glicerol
biokonwersja
fermentacja
Aspergillus niger
citric acid
glycerol
bioconversion
fermentation
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań otrzymywania kwasu cytrynowego z glicerolu bezwodnego oraz odpadowego metodą fermentacji z użyciem szczepów Aspergillus niger. W pierwszej kolejności przeprowadzono badania przesiewowe 19 szczepów A. niger w okresowych hodowlach wgłębnych w kolbach, w inkubatorze z wytrząsaniem. Następnie dla szczepu charakteryzującego się największą wydajnością i efektywnością przeprowadzono okresowe hodowle wgłębne w bioreaktorze. W okresowych hodowlach wgłębnych A. niger PD-66 prowadzonych w podłożach z glicerolem bezwodnym uzyskano wyższe końcowe stężenia kwasu cytrynowego niż w hodowlach prowadzonych w podłożach zawierających glicerol odpadowy. Najwyższe końcowe stężenie kwasu cytrynowego (86,11 g/dm3), największą szybkość objętościową (0,465 g/(dm3•h)) oraz najkorzystniejszy współczynnik efektywności biosyntezy kwasu cytrynowego (40,10%•g/(dm3•h)) otrzymano w hodowlach prowadzonych w bioreaktorze w podłożu hodowlanym z glicerolem bezwodnym. W okresowych hodowlach wgłębnych prowadzonych w podłożu z glicerolem odpadowym zaobserwowano zdecydowanie niższą produktywność i wydajność kwasu cytrynowego.
Anhydrous and crude glycerols were bioconverted to citric acid by using Aspergillus niger mould strains. After screening of 19 strains in submerged batch cultures, in flasks, in a shaking incubator the A. niger PD-66 strain with the highest yield and efficiency, was selected and used in the study. The highest final concn. of citric acid (86.11 g/dm3), the highest volumetric reaction rate (0.465 g/(dm3h)) and the most favourable citric acid biosynthesis efficiency coeff. (40.10%•g/(dm3•h)) were obtained in cultures with anhydrous glycerol. Crude glycerol showed significantly lower productivity and efficiency of citric acid prodn.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies