Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przeżywalność Yersinia enterocolitica we krwi i jej składnikach

Tytuł:
Przeżywalność Yersinia enterocolitica we krwi i jej składnikach
Autorzy:
Miętka, K.
Klausa, E.
Bugla-Płoskońska, G.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
Yersinia enterocolitica
jersinioza
sepsa poprzetoczeniowa
krew
składniki krwi
yersinisis
sepsis after blood transfusion
blood
blood components
TTI
Transfusion Transmitted Infections
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Yersinia enterocolitica jest dla człowieka fakultatywnym patogenem wewnątrzkomórkowym. Dzięki czynnikom wirulencji takim jak adhezyna YadA czy białka Yops jest zdolna do przeżycia w komórkach eukariotycznych. Posocznice będące następstwem przeniesienia pałeczek Y. enterocolitica podczas przetaczania krwi i/lub jej składników nie są zjawiskiem powszechnym. Wysoka śmiertelność wśród pacjentów z jersiniozą poprzetoczeniową wskazuje na ryzyko zakażenia biorców krwi lub jej składników pobranych od dawcy znajdującego się w okresie bezobjawowej bakteriemii przejściowej.
Yersinia enterocolitica is a facultative intracellular pathogen. Due to virulence factors such as adhesin YadA or proteins Yop Y. enterocolitica is capable to survive inside the eucaryotic cells. Septicemia after contaminated by Y. enterocolitica blood products trasfusion is an uncommon phenomenon, however high mortality rate among the cases is the reason why attention should be paid to the risk of TTI.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies