Tytuł pozycji:
Analiza emisji gazów cieplarnianych w zakładzie mięsnym
Realizacja celów zrównoważonej gospodarki wymaga od producentów żywności analizy wskaźników środowiskowych. W artykule przedstawiono badania śladu węglowego w produkcji i przetwórstwie mięsa w średniej wielkości zakładzie w Polsce. Prace obejmowały ocenę emisji gazów cieplarnianych w zdefiniowanym zakresie i uwzględniały, zarówno emisje bezpośrednie (wynikające ze spalania paliw kopalnych i działania systemów produkcyjnych), jak i pośrednie (związane z zużyciem energii elektrycznej). Na podstawie zgromadzonych danych opracowano jednolitą metodologię obliczania śladu węglowego, umożliwiającą precyzyjną ocenę emisji na każdym etapie produkcji. Opracowano bazę danych, co pozwoliło na określenie wartości śladu węglowego w analizowanym okresie. Wyniki badań dostarczają kluczowych informacji umożliwiających optymalizację procesów produkcyjnych oraz opracowanie strategii dekarbonizacji przetwórstwa mięsnego.
The achievement of sustainable economy goals requires food producers to analyze environmental indicators. A study of the carbon footprint of meat production and processing at a medium-sized facility in Poland was presented. The work included an assessment of greenhouse gas emissions within a defined range and took into account, both direct emissions (resulting from the combustion of fossil fuels and the operation of production systems) and indirect emissions (related to electricity consumption). Based on the collected data, a unified methodology for carbon footprint calculating was developed, allowing precise assessment of emissions at each stage of production. A database was developed, which made it possible to determine the carbon footprint value over the analyzed period. The results of the study provide key information to optimize production processes and develop strategies for decarbonizing meat processing.