Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of the possibility of using biochar from tomato green parts for energy purposes

Tytuł:
Assessment of the possibility of using biochar from tomato green parts for energy purposes
Autorzy:
Romankiewicz, Bryan
Reguła, Michał
Różański, Rafał
Rodak, Aleksander
Jajczyk, Mateusz
Szarek, Magdalena
Gaze, Błażej
Knutel, Bernard
Wojtko, Paulina
Kawa, Krzysztof
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
biowęgiel
pomidor
części zielone
energia
biochar
tomato
green parts
energy
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the results of the analysis of the possibility of using the biochar from tomato haulm produced in the process of high-pressure pyrolysis for energy purposes. The research was carried out in laboratory conditions. For research purposes, four pressure and three temperature ranges have been adopted for research purposes. The experiments were carried out in 3 replications. In order to analyze the changes occurring in the material during the pyrolysis process, a physicochemical analysis was carried out consisting of technical analysis (moisture, ash, volatile matter content, calorific value) and elemental composition analysis (C, H, N, S content). The low-temperature pyrolysis process caused an increase in the carbon content in the tested material from 39% to a maximum of 50%, which also translated into an increase in lower calorific value from 14.52 to 23.31 MJ‧kg-1. Furthermore, the increase of this parameter was also correlated with the decrease in the moisture content of the material. Due to the constantly growing prices of fuels and waste management, this analysis may be helpful for agri-food producers looking for savings and using residual matter in an alternative way.
W pracy przedstawiono wyniki analizy możliwości wykorzystania do celów energetycznych biowęgla z łętów pomidorowych, powstałego w procesie pirolizy wysokociśnieniowej. Badania przeprowadzono v warunkach laboratoryjnych. Do celów badawczych przyjęto cztery zakresy ciśnień i trzy zakresy temperatur. Eksperymenty przeprowadzono w 3 powtórzeniach. W celu przeanalizowania zmian zachodzących w materiale podczas procesu pirolizy przeprowadzono analizę fizykochemiczną składającą się z analizy technicznej (zawartość wilgoci, popiołu, części lotnej, wartość opałowa) oraz składu pierwiastkowego (zawartość C, H, N, S). Proces pirolizy niskotemperaturowej spowodował wzrost zawartości węgla w badanym materiale od 39% do maksymalnie 50%, co przełożyło się również na wzrost wartości opałowej z 14,52 do 23,31 MJ·kg·'. Ponadto wzrost tego parametru był również skorelowany ze spadkiem wilgotności materiału. Ze względu na stale rosnące ceny paliw i konieczność zagospodarowania odpadów analiza ta może być pomocna dla producentów rolnospożywczych poszukujących oszczędności i alternatywnego wykorzystania pozostałości.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies