Tytuł pozycji:
Analysis of the harvesting quality of redcurrant with a trailed combine
Field tests on the quality of shaking off redcurrant fruit Rosetta cultivar with a half-row trailer harvester “Marek” produced by Dom-Wid were carried out. The tests were performed at two average working speeds v1avg = 0.47 m·s -1; v2avg = 0.60 m·s -1 and two rotational speeds of a tractor n1 = 1500 rpm; n2 = 1900 rpm. The length and diameter of shoots of redcurrant, length of a bunch, number of fruits in a bunch and mass of fruit were measured. Weather conditions were presented: rain fall, air temperature and moisture. Analysis of results showed that the working speed and the rotational speed has a significant impact on the quality and amount of the yield. At the highest rotations, the harvesting quality of fruit by a harvester was the worst and was 77.15%.
Przeprowadzono badania polowe nad jakością otrząsania owoców porzeczki czerwonej odmiany Rosetta kombajnem półrzędowym przyczepianym „Marek”, produkowanym w firmie Dom - Wid. Badania wykonano przy dwóch średnich prędkościach roboczych v1śr = 0,47 m/s; v2śr = 0,60 m/s oraz dwóch prędkościach obrotowych ciągnika n1 = 1500 obr./min; n2 = 1900 obr./min. Wykonano badania pomiaru długości i średnicy pędów porzeczki czerwonej, długości gron, liczby owoców w gronie oraz masy owoców. Przedstawiono warunki pogodowe: opad deszczu, temperatura i wilgotność powietrza. Analiza wyników wykazała, że prędkość robocza oraz prędkość obrotowa ma znaczący wpływ na jakość i ilość uzyskanego plonu. Przy najwyższych obrotach jakość zbioru owoców przez kombajn była najgorsza.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).