Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oxygen isotopic fractionation in rat bones as a result of consuming thermally processed water – bioarchaeological applications

Tytuł:
Oxygen isotopic fractionation in rat bones as a result of consuming thermally processed water – bioarchaeological applications
Autorzy:
Lisowska-Gaczorek, Aleksandra
Szostek, Krzysztof
Pawlyta, Jacek
Cienkosz-Stepańczak, Beata
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
oxygen isotopes
cooking water
fractionation
bones
teeth
rats
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Stable isotope analyses of oxygen are used in anthropology for such purposes as determination of origin of individuals, tracking migration routes or dynamics of human community relocation. The methodology related to oxygen isotope analysis has been founded on the relationship between its isotopic composition within phosphate groups of bone tissue (δ18Op) in individuals being analysed and the water consumed by such individuals (δ18Ow). Such a relationship has been observed in many species of mammals, including humans. However, the influence of culinary practices on the isotopic delta values of apatite phosphates of individuals has not yet been researched. The present study, which was conducted using laboratory rats, is an investigation of the influence of the thermal processing of water drank by such rats on the isotopic composition (δ18Op) of bone apatite. Increasing the value of the isotopic composition of water by about 6.1 ‰ during boiling resulted in an increase in the oxygen isotopic value δ18Op of rats drinking the water by about 4 ‰ (29%). It can be expected that regular consumption of heavily isotopic drinks and foods by humans may cause the δ18Op of individuals to exceed the range of isotopic environmental variability, even by a few per mille.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies