Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uwarunkowania prawne i technologiczne dla procesu odzysku lub unieszkodliwiania odpadów kuchennych wraz z osadami ściekowymi

Tytuł:
Uwarunkowania prawne i technologiczne dla procesu odzysku lub unieszkodliwiania odpadów kuchennych wraz z osadami ściekowymi
Autorzy:
Kończak, Beata
Uszok, Elżbieta
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
odpady kuchenne
osad ściekowy
fermentacja osadów ściekowych
gospodarka osadowa
kitchen waste
sludge
sludge fermentation
sludge management
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono uwarunkowania prawne i technologiczne procesów przekształcania odpadów kuchennych w wartościowy produkt (fermentat lub kompost) do rolniczego wykorzystania. Odpady kuchenne mogą być przekształcane biologicznie w procesach recyklingu organicznego (R3) poprzez kompostowanie czy fermentację metanową. Z uwagi na wysoką zawartość frakcji organicznej, odpady kuchenne uznawane są za pożądany ko-substytut do współfermentacji z osadami ściekowymi. W artykule przedstawiono analizę formalno-prawną oraz wytyczne technologiczne dla prowadzenia procesu współfermentacji osadów ściekowych i odpadów kuchennych. Kontrolowanie prowadzenia procesu współfermentacji pozwala na spełnienie kryterium jakościowego produktu finalnego (poferment) i umożliwia jego późniejsze zastosowanie rolnicze.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies