Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza mikrobiologiczna powietrza w przechowalniach warzyw

Przeprowadzono analizę powietrza, w wybranych przechowalniach warzyw pod kątem oceny stopnia jego zanieczyszczenia przez drobnoustroje wskaźnikowe - bakterie ogólne, grzyby, gronkowce oraz promieniowce. Stan aerosanitarny wewnątrz magazynów porównywano ze środowiskiem zewnętrznym (punkty kontrolne w pobliżu magazynów). W analizie uwzględniono także czynnik fizyczny zanieczyszczenia powietrza, frakcję pyłów PM2,5 oraz PM10. Badania wykonywane były na przestrzeni ośmiu miesięcy: przed rozpoczęciem magazynowania warzyw w przechowalniach, na początku, w trakcie oraz pod koniec tego okresu. Planowano zweryfikować występowanie związku pomiędzy stężeniem drobnoustrojów, a pozostałymi oznaczanymi zmiennymi. Oznaczone liczebności mikroorganizmów z racji barku obowiązujących norm odniesiono do wartości referencyjnych z wycofanych w 2015 roku aktów prawnych. Wyniki dotyczące stężenia pyłów porównano z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 24 sierpnia 2012 roku oraz indeksem jakości powietrza Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska. Jak pokazały niniejsze badania, w środowisku przechowalni warzyw występują potencjalnie niebezpieczne mikroorganizmy, głównie grzyby pleśniowe oraz wysokie zapylenie, co stwarza wątpliwości w kontekście bezpieczeństwa długotrwałego przebywania w obiektach w trakcie prac rolniczych.
Air analysis was carried out in selected vegetable storage rooms to assess the level of contamination by indicator microorganisms - general bacteria, fungi, staphylococci and actinomycetes. The air quality inside the storage facilities was compared with the external environment (control points near the storage facilities). The analysis also included the physical factor of air pollution, the PM2.5 and PM10 dust fractions. The tests were carried out over eight months: before the start of vegetable storage in the storage facilities, at the beginning, during and at the end of this period. It was planned to verify the existence of a relationship between the concentration of microorganisms and the other variables being determined. Due to the lack of applicable standards, the determined numbers of microorganisms were referred to the reference values from legal acts withdrawn in 2015. The results regarding dust concentration were compared with the applicable Regulation of the Minister of the Environment of 24 August 2012 and the air quality index of the Chief Inspectorate for Environmental Protection. As this study has shown, the environment of vegetable storage facilities is inhabited by potentially dangerous microorganisms, mainly mould fungi, and high dust levels, which raises doubts in the context of the safety of long-term stay in the facilities during agricultural work.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies