Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ hepta(izobutylo)(winylo)silseskwioksanu na właściwości przetwórcze polietylenu

Wyniki pomiarów reologicznych wskazują jednoznacznie na modyfikację lepkości polietylenu w obecności hepta(izobutylo)(winylo)silseskwioksanu (POSS). Szczególnie interesująca, ze względu na właściwości przetwórcze, jest możliwość uzyskania zmian lepkości polietylenu zależnych od szybkości ścinania występujących w trakcie rzeczywistych warunków formowania stopionych polimerów. W przypadku związku hepta(izobutylo)(winylo)silseskwioksanu lepkość polietylenu PE-HD ulega zmianom już przy dodatku na poziomie 0,02% mas, nano-napełniacza, co może mieć bardzo istotny wpływ na przetwórstwo. Przy niższych szybkościach ścinania dodatek POSS powoduje obniżenie lepkości polietylenu, natomiast powyżej pewnego poziomu naprężeń ścinających lepkość polimeru wzrasta. Wyniki pomiarów dla PE-LD potwierdziły znacznie niższy poziom oddziaływania na lepkość polimeru, co związane jest z odmienną strukturą cząsteczkową obu odmian polietylenu. Przedstawione wyniki pomiarów zostały uzyskane w różnych temperaturach, dla różnych zawartości nanododatku, przy czym zmiany lepkości kompozytów PE/POSS dotyczą próbek o maksymalnej zawartości dodatku wynoszącej 1% mas.
The results of the rheological measurements clearly show the modification of viscosity of the polyethylene in presence of hepta(isobutyl)(vinyl)silsesquioxane. Of particular interest due to processing properties is the possibility to obtain polyethylene viscosity changes depending on the shear rates occurring during the molten polymer formation. In the case of hepta(isobutyl)(vinyl)silsesquioxane already an addition of 0.02 wt. % of nanofiller causes visible changes of viscosity, an effect which may play a significant role to processing. At low shear rates the POSS addition leads to certain decrease of PE-HD viscosity, for higher shear rates an inverse effect was observed, i.e. a viscosity increase. The measurement results for the PE-LD confirmed a significantly lower POSS effect on the viscosity of the polymer, which is associated with a different molecular structure LD and HD polyethylene. The rheological measurements were carried out at different temperature and various nanofiller addition, where the viscosity changes were observed for PE-HD samples with POSS content up to 1 wt. %.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies