Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zależność wodoprzepuszczalności materiału podsadzkowego od temperatury wody i zawartości frakcji pylastej

Tytuł:
Zależność wodoprzepuszczalności materiału podsadzkowego od temperatury wody i zawartości frakcji pylastej
Autorzy:
Herezy, Ł.
Skrzypkowski, K.
Kamiński, P.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
podsadzka hydrauliczna
wodoprzepuszczalność
piasek podsadzkowy
hydraulic filling
water-permeability
sand filling
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Do likwidacji zrobów w polskich kopalniach wykorzystano w roku 2016 ok. 2,5 mln m3 piasku podsadzkowego. Dla oceny jego przydatności określa się jego parametry fizykomechaniczne na podstawie wycofanej w roku 2014 normy PN-93/G-11010. W artykule przedstawiono zależność wodoprzepuszczalności od ilości ziaren poniżej 0,1 mm oraz temperatury wody podsadzkowej. Za pomocą narzędzi statystycznych wyznaczono równanie pozwalające na określenie wodoprzepuszczalności dla partii pola eksploatacyjnego, z którego pochodził piasek podsadzkowy.
Up to 2.5 million m3 of backfill sand was used to liquidate the gob in Polish mines in 2016. To assess its usefulness, its physical and mechanical parameters are determined on the basis of the Polish standard PN-93/G-11010. The article shows the dependence of water-permeability on the amount of grains below 0.1 mm and the water temperature. Statistical equations were used to determine the water-permeability of the operating field from which the backfill sand originated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies