Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego

Tytuł:
Właściwości przeciwcukrzycowe wybranych składników pochodzenia roślinnego
Autorzy:
Kulczyński, Bartosz
Gramza-Michałowska, Anna
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
cukrzyca
hiperglikemia
berberyna
pokrzywa
morwa biała
gorzki melon
diabetes
hyperglycemia
berberine
nettle
white mulberry
bitter melon
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono rosnące znaczenie naturalnych składników roślinnych w leczeniu cukrzycy typu 2, która stanowi coraz większe wyzwanie zdrowotne na świecie. Wraz z przewidywanym wzrostem zachorowań na tę chorobę do 2045 roku, rosną także koszty związane z jej leczeniem. Z tego względu coraz większą uwagę zwraca się na możliwość wsparcia terapii farmakologicznej poprzez zastosowanie naturalnych rozwiązań. W artykule przedstawiono różne produkty roślinne i obecne w nich składniki bioaktywne, które mogą odgrywać istotną rolę w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi oraz poprawie wrażliwości komórek na insulinę. Omówiono działanie pokrzywy zwyczajnej, morwy białej, berberyny, gorzkiego melona, czarnuszki, kozieradki oraz czosnku.
This article discusses the growing importance of natural plant ingredients in the treatment of type 2 diabetes, a growing global health challenge. As the incidence of the disease is expected to increase by 2045, the costs associated with its treatment are also rising. For this reason, increasing attention is being paid to the possibility of supporting drug therapy with natural solutions. This article presents various plant products and the bioactive components present in them that may play an important role in controlling blood glucose levels and improving insulin sensitivity. The effects of nettle, white mulberry, berberine, bitter melon, nigella, fenugreek and garlic are discussed.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies