Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wartość opałowa jako parametr przydatności energetycznej biomasy

Tytuł:
Wartość opałowa jako parametr przydatności energetycznej biomasy
Autorzy:
Postrzednik, S.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
biomasa
wartość opałowa
przydatność energetyczna
biomass
net calorific value
energy usefulness
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dominującym źródłem energii pierwotnej jest obecnie energia chemiczna paliw kopalnych. Perspektywy wyczerpania się zasobów tych paliw oraz zagrożenie środowiska życia człowieka zwiększyły zainteresowanie odnawialnymi źródłami energii. Źródłem energii pierwotnej jest także biomasa, wykorzystywana głównie jako paliwo w procesie spalania. Podstawowym parametrem stanowiącym o przydatności energetycznej tego paliwa jest wartość opałowa jej substancji palnej. Cechą charakterystyczną tego parametru jest stosunkowo szeroki zakres (rozrzut) wartości, jaki on przyjmuje. Z tego względu wartość opałowa biomasy (stan „daf”) została generalnie potraktowana jako wielkość losowa, przyjmująca wartości z interesującego przedziału, przy prawdopodobieństwie wynikającym z opracowanego rozkładu.
The dominant source of primary energy is nowadays the chemical energy of fossil fuels but the perspectives of depletion of these fuel sources and a threat to human environment increased an interest in renewable energy sources. Biomass is also the primary energy source and is utilized mainly as fuel in combustion processes. The basic parameter determining the energy usefulness of this fuel is the net calorific value of its combustible parts but the characteristic feature of this parameter is a relatively wide range (dispersion) of its values. That is why the biomass net calorific value (“daf” state) is generally treated as a random sample assuming values from the range that is of our interest with the probability resulting from the worked out distribution.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies