Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The use of gold in cosmetic and medicinal products

Tytuł:
The use of gold in cosmetic and medicinal products
Autorzy:
Łuczywek, Marta
Iwanicki, Jan
Nieradko-Iwanicka, Barbara
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
gold
cosmetic product
medicinal product
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The use of gold as a cosmetic and medicinal ingredient has a long history that is still developing. Their introduction into use was based on observing the body's reaction after treatment with these metals, today their action is based on modern, wide-scale scientific research. Scientific literature presents gold as having anti-inflammatory, antibacterial and anti-aging properties, but its metabolic functions are still under investigation. The development of technology has led to the production of Au in the form of nanoparticles, which results in their greater efficiency compared to standard forms and new applications. The aim of the study was to analyze the composition of cosmetic and medicinal products containing gold available on the Polish market. In addition, an attempt was made to find an answer to the question what forms of gold are most often used by producers of cosmetics and medicinal products. In the period from September 2023 to February 2024, information was collected on cosmetic and medicinal products containing gold available on the Polish market. Information was obtained on 61 cosmetic products containing gold and 10 medicinal products containing gold. Conclusions Gold is more often an ingredient of cosmetic products than medicinal products. Medicinal and cosmetic products with gold most often contain it in the form of nanoparticles.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies