Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Systemy informatyczne wspomagające zarządzanie służbą żywnościową w siłach zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej

Tytuł:
Systemy informatyczne wspomagające zarządzanie służbą żywnościową w siłach zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej
Autorzy:
Byłeń, Sławomir
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
zarządzanie
służba żywnościowa
system żywienia zbiorowego
systemy informatyczne służby żywnościowej
management
food services
mass catering system
IT systems of the food service
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Od lat dziewięćdziesiątych dwudziestego wieku, istotne znaczenie dla logistyki wojskowej z punktu widzenia poprawy efektywności funkcjonowania systemu logistycznego Sił Zbrojnych RP, miało wdrożeniei eksploatacja systemów informatycznych wspomagających podsystemy funkcjonalne logistyki, w tym szczególnie służb materiałowych. Światowe trendy zarówno w logistyce cywilnej jak i wojskowej wskazują na dążeniedo skracania czasu wykonywanych operacji i czynności. Podobna filozofia obowiązuje również w obszarze związanym z organizacją pracy wojskowej służby żywnościowej, która zmierza do optymalizacji procesów poprzez wykorzystanie narzędzi informatycznych. Nowatorstwo artykułu zawiera się w tym, że do tej pory w literaturze przedmiotu brakowało wiedzy na temat funkcjonujących w wojsku systemów informatycznych wspomagających zarządzanie pracą służy żywnościowej. W artykule scharakteryzowano oraz dokonano analizy i oceny systemów informatycznych pk. SI KONSUMENT, SI ABAK i SI EWOS oraz ukazano perspektywy ich rozwoju.
From the nineties of the twentieth century, from the point of view of improving the efficiency of the logistic system of the Armed Forces of the Republic of Poland, the implementation and operation of information systems supporting functional logistics subsystems, in particular material services, had a significant impact on military logistics.World trends in both civil and military logistics indicate the desire to shorten the time of operations and activities. A similar philosophy also applies in the area related to the organization of the work of the military food service, which seeks to optimize processes through the use of IT tools. The novelty of the article is that in the literature on the subject there has been a lack of knowledge about IT systems in the army that support the management of food service. The article characterizes and analyzes and evaluates IT systems were made KONSUMENT, ABAK and EWOS and their prospects for development.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies