Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Udarowe napięcie przebicia estrów izolacyjnych w relacji do oleju mineralnego

Tytuł:
Udarowe napięcie przebicia estrów izolacyjnych w relacji do oleju mineralnego
Autorzy:
Stanek, M.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
napięcie przebicia
estry naturalne
estry syntetyczne
izolacja olejowa
breakdown voltage
natural esters
synthetic esters
oil insulation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawione zostały wyniki badań eksperymentalnych dotyczących udarowego napięcia przebicia estrów elektroizolacyjnych w relacji do oleju mineralnego. Badaniom poddano cztery ciecze elektroizolacyjne: ester syntetyczny Midel 7131, ester naturalny Envirotemp FR3, ester naturalny o obniżonej lepkości Nomex 970 FLD oraz naftenowy olej mineralny Shell Diala, jako ciecz odniesienia. Przedstawiono porównanie udarowej wytrzymałości elektrycznej i pomiary intensywności światła emitowanego przez wyładowania elektryczne.
Article presents results of experimental studies concerning measurement of lightning strength of insulating biodegradable esters in reference to mineral oil. Studies based on four insulating liquids : synthetic ester Midel 7131, low viscosity natural ester Nomex 970 FLD, natural ester Envirotemp FR3 and mineral oil Shell Diala as reference liquid. Comparative characteristics of lightning electrical strength and light emitted by electrical discharge are presented.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies