Tytuł pozycji:
Wyznaczanie energii aktywacji oraz optymalnej temperatury dla reakcji hydrolizy skrobi katalizowanej przez α-amylazę z Bacillus licheniformis
Na podstawie modelu matematycznego opisującego wpływ temperatury na aktywność α-amylazy z Bacillus licheniformis wyznaczono energię aktywacji i dezaktywacji oraz optymalną temperaturę procesu hydrolizy skrobi. Wartości te wynosiły odpowiednio 27,16 ± 6,89 kJ/mol, 143,54 ± 13,31 kJ/mol i 339,76 ± 0,95 K. Założono, że reakcja hydrolizy skrobi katalizowana przez α-amylazę przebiega zgodnie z kinetyką pierwszego rzędu ze względu na stężenie enzymu.
Exptl. data on the temp. relationship of α-amylase from Bacillus licheniformis activity published by Haq et al.¹⁾, were used to calc. the optimal temp., activation energy and deactivation energy of the starch hydrolysis according a resp. math. model of the reaction. The calc. values were 339.76 ± 0.95 K, 27.16 ± 6.89 kJ/mol, 143.54 ± 13.31 kJ/mol, resp.